1. heti gyakorlat:

Mi a te szeretetnyelved?

Gyakorlat PÁRBAN:

Ha ismered az öt szeretetnyelv elméletét és a párod illetve a saját elsődleges szeretetnyelvedet, akkor beszélgess a pároddal arról, hogy mennyire elégedett azzal, ahogyan a számára kifejezed a szeretetedet. Miből szeretne többet? Min változtatna? És te hogy vagy mindezzel? Elégedett vagy, többet szeretnél valamiből? Van-e változás a szeretetetek kifejezésében mióta együtt vagytok? Mi, hogyan változott, mi az, ami változatlan?

 

Ha nem ismered az öt szeretetnyelv elméletét:

Az öt szeretetnyelv elmélete Gary Chapman nevéhez fűződik. Chapman azt mondja, hogy az emberek különböző módokon fejezik ki és élik meg a szeretetet. Ez alapján megkülönböztet öt szeretetnyelvet és elsődleges ill. másodlagos szeretetnyelvet.

Az öt szeretetnyelv:

·       Elismerő szavak (dicséret, a szeretet szavakkal történő kifejezése)

·       Minőségi idő (olyan közös program, ami során figyelmet adunk egymásnak)

·       Ajándékozás (jelképes kis meglepetés, amivel örömet szerzünk a másiknak)

·       Szívességek (a másik életének megkönnyítésére tett apró kis szolgálatok, feladatok)

·       Testi érintés (ölelés, fizikai gyengédség és jelenlét)

Ezek közül van olyan, amik erőteljesebben hatnak ránk, ez alapján van elsődleges és másodlagos szeretetnyelvünk. Leginkább úgy lehet kitalálni a másik elsődleges szeretetnyelvét, ha megfigyeljük hogyan fejezi ki a szeretetét mások felé, illetve mi az, amit leggyakrabban hiányol vagy kér tőlünk. Ha sikerül tisztáznotok, hogy most mi(k) az elsődleges szeretetnyelve(i)tek, az erősíti közöttetek a kommunikációt, megértést és a gondoskodás érzését.

Itt csinálhatod meg a szeretetnyelv tesztet, ha bizonytalan vagy melyik mód mennyire fontos: https://love.kgyt.eu/

Tippeljétek meg kinek mi az elsődleges szeretetnyelve, végezzétek el a tesztet és beszéljétek meg az eredményt!

Adjatok naponta egy-egy szeretetnyelvi törődést egymásnak

 

Ha ÖNMAGADDAL csinálod a gyakorlatot:

Miután megcsináltad a fenti tesztet, megbeszélheted szeretteiddel az eredményt és kérhetsz elsődleges szeretetnyelvi kifejezést és törődést tőlük, illetve magadnak is megadhatod, amire vágysz.